20 september Thema-avond: Ontstaan en behandeling van kanker

Op 20 september spreekt Jan Hoeijmakers, hoogleraar aan het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, over zijn onderzoek naar het ontstaan en de behandeling van kanker. Waardoor krijgt iemand kanker? Wat heeft kanker met leeftijd te maken? Zijn er mogelijkheden om kanker te voorkomen? Hoe komt het dat kanker resistent wordt tegen een behandeling? Hoe maken we de behandeling van kanker effectiever, zodat meer mensen overleven met minder bijwerkingen? Wat zijn de mogelijkheden van voedingsinterventies om genezing van kanker te bevorderen? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens de thema-avond.
Jan Hoeijmakers kreeg in 1981 een aanstelling bij de Erasmus Universiteit Rotterdam en startte zijn onderzoek naar het mechanisme van DNA-reparatie bij zoogdieren. Met zijn team ontdekte Jan Hoeijmakers een sterk verband tussen DNA-beschadigingen en veroudering. Ook ontdekte hij dat snelle veroudering een overlevingsreactie oproept, die probeert de versnelde veroudering tegen te gaan door de energie te besteden aan onderhoud en afweer in plaats van aan groei. Onverwacht bleek dat dieetrestrictie bij herstel, de toename van DNA-schade en versnelde veroudering drastisch deed afnemen, waardoor hun levensduur verdrievoudigde. Deze bevindingen openen nieuwe mogelijkheden voor preventieve interventies voor gezond ouder worden: het verminderen van kanker en van verouderingsziekten zoals Alzheimer en Parkinson. Voor zijn onderzoek heeft Jan Hoeijmakers een groot aantal prijzen gekregen.
Sinds 2017 is Jan Hoeijmakers tevens verbonden aan het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht.
Onlangs (2 augustus) was Jan Hoeijmakers te zien in de ‘Een Vandaag’ uitzending met de titel: ‘Deel 4 van de serie: Help ik word 100!’ Via onderstaande link is de uitzending terug te zien.

uitzending Een Vandaag