Kunstzinnig & Creatief

Binnen de kunstzinnig & creatief activiteiten bieden we verschillende activiteiten aan.

Verbeelding brengt je overal

Drama en Spel, improvisatie workshops; serie van 4 lessen

De workshops zijn laagdrempelig, ervaring is niet nodig en het spelplezier staat voorop. Wil je je helemaal kunnen ontspannen en even ontsnappen aan de realiteit? Je fantasie de vrije loop laten? Samen plezier maken? Kom dan naar de improvisatie workshops en kruip in de huid van een ander en doe lekker gek.

Wat doen we in de improvisatie workshops?

Het gaat er om dat je in de wereld van de fantasie helemaal loskomt van wat je bezig houdt. Je gaat door middel van spelvormen en opdrachtkaartjes fantaseren en improviseren. Een voorbeeld kan zijn dat je door pantomime-spel laat zien waar je je bevindt. Je staat bijvoorbeeld bij de bushalte te wachten. Of je speelt een situatie in de supermarkt waar je een bijzondere ontmoeting hebt en vanuit een niet van te voren bekende situatie in de dialoog met je medespeler gaat. Soms speel je uitbundig met humor of absurd, dan weer ernstig of ingetogen. Zo kan spelen of kijken naar andere deelnemers een welkome afleiding en ontspanning bieden.

Begeleider

De lessen worden begeleid door Maria Louise Booisma. Maria Louise is werkzaam als docent en complementair therapeut. Ze heeft drama lessen verzorgd aan kinderen en volwassenen. Zij vindt drama en improvisatiespel een mooie manier om elkaar te ontmoeten en op een creatieve manier uit te dagen.

Voor wie, wanneer, waar, en wat kost het?

De serie van 4 lessen is bedoeld voor iedereen die leeft met kanker; je hebt zelf kanker (gehad), je bent naaste of nabestaande. Data: 20 en 27 februari en 5 en 12 maart 2020 van 13.00 – 14.00 uur. De deur is open vanaf 12.45 uur. De lessen zijn op locatie van Camino, in de Schoolstraat 11, Nieuwerkerk aan den IJssel. De kosten voor de serie van 4 workshops is 20 euro.

Aanmelden?

Aanmelden kan per email: activiteit@centrumcamino.nl. Het gaat door bij minimaal 3 deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is 8.

Creatief met speksteen

Speksteen beeldhouwen; serie van 4 lessen

Werken met speksteen is beeldhouwen in het klein. Speksteen is een zachte steensoort, gemakkelijk te bewerken met eenvoudig handgereedschap. In 4 middagen maak je één of meer kunstwerken van een steen naar keuze. Alle hulpmiddelen zijn aanwezig in het atelier. En bij mooi weer kun je buiten aan de slag. Laat je verrassen door je eigen creativiteit en doe mee!

Begeleider

De lessen worden begeleid door beeldend kunstenaar Cobie Schoneveld. Creatief bezig zijn, onder andere boetseren was naast haar werk in de sociale sector één van haar hobby’s. In 2011 kwam Cobie tijdens een vakantie in Italië in aanraking met het beeldhouwen. Door deel te nemen aan een workshop in Pietrasanta kwam ze in de ban van de steen. In Nederland heeft Cobie lessen en workshops gevolgd bij Thea de Waard, beeldend kunstenaar in De Bilt. Na haar persionering in 2005 kreeg Cobie meer tijd om zich verder te ontwikkelen in de technieken van het beeldhouwen en heeft zij van haar hobby haar werk gemaakt.

Wie, wanneer, waar, en wat kost het?

De serie van 4 lessen is bedoeld voor iedereen die leeft met kanker; je hebt zelf kanker (gehad), je bent naaste of nabestaande. Je wilt ontdekken of speksteenbeeldhouwen iets voor jou is of je wilt creatief bezig zijn en je zinnen verzetten, uit het hoofd komen, rust ervaren. Vier keer op een donderdagmiddag van 13.30 – 15.30 uur kun je de speksteen beeldhouw lessen volgen; in 2020 op 2, 9, 16 en 23 juli. De lessen zijn in het atelier van Cobie Schoneveld, Westringdijk 8, Nieuwerkerk aan den IJssel en kosten 20 euro (exclusief speksteen). De prijs van de speksteen is afhankelijk van het gewicht (2,50 per kg) en wordt afgerekend in het atelier bij Cobie Schoneveld. Maximaal 3 deelnemers.

Aanmelden?

Aanmelden kan per email: activiteit@centrumcamino.nl.

Schilderen en tekenen

Schilderen bij Camino; serie van 6 lessen

Soms drukt een beeld zoveel meer uit dan een woord en soms heb je geen woorden om te vertellen wat je meemaakt. Door te schilderen of tekenen heb je toegang tot een andere taal. Die van kleur en vorm. Laat je verrassen door je eigen creativiteit en doe mee!

Begeleider

De lessen worden begeleid door beeldend kunstenaar Nelleke van Zwieten.

Wie, wanneer, waar, en wat kost het?

De serie van 6 lessen is bedoeld voor iedereen die leeft met kanker; je hebt zelf kanker (gehad), je bent naaste of nabestaande. Je wilt ontdekken of schilderen iets voor jou is of je wilt creatief bezig zijn en je zinnen verzetten, uit het hoofd komen, rust ervaren. Zes keer op een vrijdagochtend van 10.00 – 12.00 uur kun je de schilderlessen volgen; in 2020 zijn de lessen op 3 april,10 april, 17 april, 24 april 1 mei en 8 mei. De lessen zijn op locatie van Camino, in de Schoolstraat 11, Nieuwerkerk aan den IJssel en kosten 45 euro (inclusief materiaalkosten – verf en 2 doeken).

Aanmelden?

Aanmelden kan per email: activiteit@centrumcamino.nl.

Zingen voor je leven

Wil je graag zingen? Even helemaal ontspannen? Samen met anderen? Kom dan eens kijken bij onze activiteit Zingen voor je leven – ook als je denkt dat je niet kunt zingen! Zingen voor je Leven is het landelijke korennetwerk van Stichting Kanker in Beeld. In deze koren wordt samen gezongen door mensen die direct of indirect met kanker te maken hebben. Dat kunnen mensen zijn die zelf kanker hebben (gehad), maar ook vrienden, familieleden, collega’s en zorgverleners. Sinds 2003 bestaan er van dit soort koren, intussen zijn er al zo’n 30, verspreid door heel Nederland. De meeste koren repeteren in inloophuizen. Bij Camino kun meedoen met de activiteit Zingen voor je leven Het eerste deel van de repetitie zal zijn gewijd aan ademhalings- en stemvormings-oefeningen. Daarna is het tijd voor het zingen van canons en meerstemmig liedrepertoire. Het repertoire zal in overleg met de deelnemers worden opgebouwd.

Begeleider: Corry de Klepper

Corry heeft 30 jaar ervaring met laagdrempelig koorzingen opgebouwd in haar werk als dirigent van het koor Euterpe. Corry is gericht op plezier in zingen voor de deelnemers en plezierig om naar te luisteren voor de toehoorders. Daarom wordt ook altijd gekozen voor korte muziekstukken met muziek in allerlei stijlen (en uit allerlei landen afkomstig). Er wordt niet gekozen voor lange concertstukken.

Repetitie

Zingen voor je leven repeteert elke 14 dagen, het is een inloopactiviteit, dus ook eenmalig meedoen behoort tot de mogelijkheden. We repeteren op dinsdagmiddag (in de oneven weken) van 13.30– 15.30 uur (inloop vanaf 13.00 uur), adres Schoolstraat 11, Nieuwerkerk ad IJssel. In 2020 beginnen de repetities op 14 januari. In de zomer is er een stop. Kijk voor de actuele data in de agenda. Kun je niet op een middag maar wel op een avond dan is er mogelijkheid om aan te sluiten bij het koor Euterpe. Euterpe repeteert in de even weken op maandagavond van 20.00-22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) op het adres Schoolstraat 11, Nieuwerkerk ad IJssel. Kosten: 5 euro per keer.

Mandala tekenen

Mandala betekent in het Sanskriet (een oude Indiase taal) ‘cirkel’. De cirkel is het symbool wat staat voor “heelheid”. Dit symbool kom je overal tegen, zoals in de natuur (bloemen, jaarringen in hout), in kerkramen, etc. Door middel van het tekenen en kleuren van mandala’s is het mogelijk om je hoofd leeg te maken, om je te ontspannen, maar het is ook een manier om je emoties te uiten. Het is een plezierige bezigheid waarin voor het proces belangrijk is. Je hoeft er niet voor te kunnen tekenen en toch zal je verwonderd zijn over het resultaat.

Wanneer, waar en wat kost het?

Elke eerste of laatste zaterdag van de maand (zie voor de agenda de actuele data), van 10.00 – 12.00 uur gaan we Mandala tekenen, elke keer een ander thema. Kom jij ook? Graag van te voren opgeven. We tekenen op locatie Camino, Schoolstraat 11 te Nieuwerkerk ad IJssel. Voor de kosten hoef je het niet te laten: 5 euro per keer.

Het “Open Atelier van Camino”

collage 'kracht'

collage ‘kracht’

Tijdens het “Open Atelier” wordt er gelegenheid geboden om aan de slag te gaan met kleur en vorm o.a. tekenen en schilderen, bijvoorbeeld: * het maken van een mandala, een collage, een schrijfopdracht of een boetseerwerk; * werken aan een eenvoudige kunstzinnige opdracht; * werken aan een eigen idee, eigen proces of werken aan iets waar je tegenaan loopt. Het beeldend materiaal is naar keuze. De ervaring leert dat werken op deze plek ontspanning biedt; waarbij niet het resultaat, maar het proces op de eerste plaats komt. Gedurende het Open Atelier is er begeleiding met een luisterend oor en genoeg ideeën. Iedereen is welkom en teken-, schilder- of andere ervaring is beslist niet nodig! Momenteel is er geen open atelier, maar mocht je belangstelling hebben dan starten we het weer op.